1072 Budapest, Dob utca 52. +36 30 912 25 34 iroda@kamaszter.hu

Hogyan határozz meg egy sportcélt? - SMART célok

SMART célok - Hogyan határozz meg egy célt a sportban?

A SMART célállítást az élet minden területén használjuk. Sportolók esetében is nagyon fontos, hogy a mozaikszó által képviselt jelzőket figyelembe vegyék a célok tervezésekor.

⭐Specific – Konkrét – Azaz, mit, hogyan és milyen módszerekkel szeretnék elérni. Ez tudatosítja a sportolóban, hogy mit kell tennie a cél elérésének érdekében.
Measurable – Mérhető – Számokban meghatározható mérték, ami lehet az időeredmény javítása, vagy a távolság javítása, vagy pontszám növelés, stb. A mérhetőség teszi lehetővé a fejlődés figyelemmel kísérését, kontrolját.
Achievable – Elérhető – Fontos, hogy a célok reálisak legyenek, viszont kihívást jelentsenek.
Relevant – Releváns – Az eltervezett célok első sorban a sportoló számára kell, hogy lényegesek legyenek. A saját maga számára kitűzött elvárásokat tartalmazzák, ne más elvárásait. Ez a feltétele a motiváció fenntartásának.
Time-based – Időhöz kötött – A célok legyenek időponthoz kötve, a figyelmi fókuszban tartás és a könnyebb ellenőrizhetőség érdekében.

👉Példa egy futó SMART céljára:
“A következő 6 hónapban 1 mp-el javítani fogom az időmet 800 méteren, úgy hogy a táv első harmadában dinamikusabban kezdek, mint eddig.”

Balogh Edina Anna írása

Sportcoaching témában ingyenes tartalmakat, szakmai cikkeket osztunk meg és online workshopokat tartunk a Kamasztér Alapítvány „Fejben dől el” Facebook csoportjában, ahova szeretettel várunk.

Ha érdekelnek az egészséges sporttolással kapcsolatos mentális témák vagy szeretnél többet tudni a sportcoaching pozitív lelki hatásairól, vedd fel velünk a kapcsolatot.