Milyen a jó cél a sportban?

Milyen a jó cél a sportban? - Teljesítménycél, eredménycél

Többféle cél létezik, melyek közül leginkább a teljesítménycél járul hozzá a sportoló mentális egészségéhez. A teljesítmény célok irányulhatnak egy-egy versenyen kívánt teljesítmény elérésére, de mutathatnak az edzésen szükséges fejlődésre is.

 Szándékosan kerültem az eredmény szót. Ugyanis, ha a versenyen a dobogós helyezést tűzi ki a sportoló célul, azt eredménycélnak hívjuk.

eredménycél a sportban

🔵 Az eredménycél sokkal nagyobb stresszt vált ki a sportolóból, mint a teljesítménycél, hiszen az eredmény a többi versenyzőn is múlik.
🔵 Ha eredménycélja van a sportolónak akkor önkéntelenül a többiekre fókuszál a versenyen, hogy ők hogyan teljesítenek, ahelyett, hogy saját magával foglalkozna.
🔵 Mivel nem tud hatni a másik versenyző eredményességére ez nagy teher számára, ami nehezen kezelhető stresszt válthat ki.

teljesítménycél, eredménycél a cportban

🤸 Ezzel szemben a teljesítménycél a sportoló egyéni teljesítményére fókuszál.
🟡 Egy olyan teljesítményre, aminek lehet a következménye a dobogós helyezés.
🟡 Mégis a sportoló végig magára figyel, a saját teljesítményére koncentrál, mert tudja, hogy a saját teljesítményének, egyéni csúcsának megjavításával ott a helye a dobogón.
🟡 Ha ez egy reális cél a számára, akkor tud érte küzdeni, csak rajta múlik a megvalósítás.
🟡 Ezzel a stressz minimálisra csökkenthető megfelelő önbizalom és mentális felkészültség esetén.

Balogh Anna Edina írása

Sportcoaching témában ingyenes tartalmakat, szakmai cikkeket osztunk meg és online workshopokat tartunk a Kamasztér Alapítvány „Fejben dől el” Facebook csoportjában, ahova szeretettel várunk.

Ha érdekelnek az egészséges sporttolással kapcsolatos mentális témák vagy szeretnél többet tudni a sportcoaching pozitív lelki hatásairól, vedd fel velünk a kapcsolatot.