1072 Budapest, Dob utca 52. +36 30 912 25 34 iroda@kamaszter.hu

Motiváció megtartása a sportban

motivacio megtartasa a sportban

„Felépítettem a rendszeremet. Tudom, ki vagyok, mit akarok, honnan jöttem, hova megyek, miért vagyok büszke, hálás és boldog és egyedül már jól vagyok benne, de jön a „szembeforgalom”. Hogyan lehet megtartani a motivációimat a hétköznapok viharaiban? ”

A külső hatásokkal szemben a belső egyensúly megtartása mindenkinek kihívás.

Az információk, a váratlan események hatásai, az életünkre hatást gyakorló személyek befolyása vagy éppen a velük való együttérzés a „tükör neuronok” révén hatást gyakorol a lelki állapotunkra és ezen keresztül hatással van a fizikai teljesítményünkre is.

A hétköznapok viharaiban a győzelem és a vereség közötti válaszvonalat nem csak a tehetség, hanem a kitartás is jelenti. Kitartónak lenni valahol azt is jelenti, hogy beleadsz mindent, ami adott helyzetben – beleértve a külső és a belső állapotot – Tőled telik, ez a 100%.

A kitartáshoz nem kell több, mint amennyivel rendelkezünk. Elszántan dolgozni, ahelyett, hogy valamilyen sorsfordulatra várnánk.  A kitartó ember a célok elérése érdekében nem a véletlenre, a sorsra vagy a szerencsére támaszkodik. Felismeri, hogy a nehéz idők, a kihívások nem azt jelentik, hogy nem kell tovább próbálkozni, sőt, minden hatás útjelző táblaként a helyes irányt élesíti. 

A célok elérése érdekében ki kell tartani a kijelölt úton, maradni az elhatározás mellet, túllépve azon a képzeletbeli határon, hogy szerinted mennyire vagy képes, hiszen akkor szoktunk valamit befejezettnek tekinteni, amikor elkészült, nem amikor elfáradtunk. Így lépünk túl saját magunk komfortzónáján, így döntjük meg határainkat, így válunk kitartóvá és kipróbálttá is az élet viharaival szemben is. 

Ha egészséges önismerettel tudod ki vagy, tudod mi a célod és saját magadhoz képest felépítetted az utad a célod felé (pl.  cél megjelölése, helyes erő/időbeosztás, edzés/pihenés egyensúlya, táplálkozás/testtudatosság…stb), akkor a „szembeforgalom” zavarónak tűnő hatásai nem tudják a belső motivációd megrendíteni.

Természetesen fontos, hogy a környezetedben legyenek olyan barátok, sporttársak, közösség, akik megértenek, átérzik a küzdelmek nehézségét, esetleg tapasztalatokat oszthatnak meg veled vagy akár támogathatnak is, hogy a belső elhatározásod a külső környezet viharaiban is célba érjen.

Tóth Orsi írása

Sportcoaching témában ingyenes tartalmakat, szakmai cikkeket osztunk meg és online workshopokat tartunk a Kamasztér Alapítvány „Fejben dől el” Facebook csoportjában, ahova szeretettel várunk.

Ha érdekelnek az egészséges sporttolással kapcsolatos mentális témák vagy szeretnél többet tudni a sportcoaching pozitív lelki hatásairól, vedd fel velünk a kapcsolatot.