1072 Budapest, Dob utca 52. +36 30 912 25 34 iroda@kamaszter.hu

Önállóság? Szabadság? De hogyan?

Arra vársz, hogy te irányítsd az életed és ne a szüleid szabályaid szerint kelljen élned?

Jól hangzik a függetlenség, szabadság, önállóság, de hamar rájön az ember, hogy sokkal nehezebb a biztos támaszai nélkül a mindennapokban magáról gondoskodnia. 

Pár hétig persze izgalmas és felszabadító a legnagyobb önállóságban élni, amire gimisként vágyik az ember,  aztán elgondolkodik, hogy mennyivel könnyebb volt más felelőssége alatt tengetni a mindennapokat. 

Legyen a jelszó: az empátia. A közös szabályrendszerek létrehozásával, egymás véleményének meghallgatásával és kikérésével érjetek el nagyobb szabadságot!

Az első lépés, amit tenni kell legtöbbször, hogy belegondoltok a másik szempontrendszerébe. A vitát mindig beszélgetés előzze meg, ahogy a buliba indulást is megkérdezés . Ha enged, engedj. Ez persze túl egyszerűnek hangzik és a legideálisabb verzió, ami a valóságot teljes mértékben nem fedheti le, mert az sokkal árnyaltabb. Igen, mondhatod most magadba, hogy de ez nálunk nem így megy. Jogosan is jut ez eszedbe, hiszen vannak rendkívül aggódós anyukák és iszonyúan féltő apukák, akiknek sokkal nehezebb szabadságot adni neked. De Te lehetsz bátor és megkérdezheted, miért van ez. Lehet, hogy egy rossz tapasztalatuk van, ami miatt ilyen óvatosak, ha rákérdezel, talán elmesélik neked. Lehet, hogy alaptermészetükből adódik, hogy szeretnek irányítani vagy éppen a munkahelyükön szokták meg, ezt a feladatkört és nap végén mindenkinek nehezebb fáradságtól és a felhalmozódott stressztől “jóarcnak” lenni egymással. Próbáljátok meg, beszélgessetek, tárgyaljatok, érveljetek! Egészen biztos, hogy a nagyobb önállóság eléréséhez legyen az egy-egy döntés meghozatala vagy valami teljesen más dolog, amikor még egy fedél alatt élsz a szüleiddel egy mesterhármas vezethet:  a kölcsönös bizalom, őszinteség és hosszas beszélgetések. Kívánom, hogy berúgjátok ezeket a gólokat, sőt gólpasszt adjatok egymásnak a szüleitekkel. Szurkolok! Hajrá!

Mi a TámaszTér Ch@tpontnál lehetőséget biztosítunk nektek, hogy elmondjátok, azt is amit más, akár a szüleitek sem hallgatnak meg. Beszélgetünk veletek és, ha szeretnétek megpróbálunk tanácsokat adni is.

Amennyiben pedig személyesebb és meghittebb beszélgetésre/tanácsadásra szeretnél jönni, próbáld ki a coachingunkat alapítványunk vezetőjével, Edinával!