1072 Budapest, Dob utca 52. +36 30 912 25 34 iroda@kamaszter.hu

SPORTCOACHING
sportszülőknek, edzőknek, sportolóknak

Cikkek, workshopok a mentális edzés előnyeiről, a fejben munka rejtelmeiről.
Cél a sportteljesítmény javítása tudásmegosztással, információ-cserével, tapasztalat átadással.

Csatlakozz belső Facebook csoportunkhoz, ahol megbeszélhetjük a mentális edzést érintő kérdéseket. 

CIKKEK

Önbizalom a sportban

Önbizalom a sportban

Az Ö N B I Z A L O M a sportban nem más, mint az a magunkba vetett hit, hogy a felmerülő nehézségeket és problémákat képesek vagyunk kezelni, vannak jól bevált megküzdési stratégiáink. Bízunk magunkban, hogy bármi is jön, azzal meg fogunk tudni birkózni.
Célok a sportban

Célok a sportban

A sportban legalább annyira fontos, hogy legyen a sportolónak célja, mint a munkában vagy magánéletben. Az utánpótlás korú sportolók lelki problémái nagy százalékban származnak a célkitűzés hiányából illetve a nem jól megválasztott célok negatív hatásától.
Milyen a jó cél a sportban?

Milyen a jó cél a sportban?

Többféle cél létezik, melyek közül leginkább a teljesítménycél járul hozzá a sportoló mentális egészségéhez. Ha a versenyen a dobogós helyezést tűzi ki a sportoló célul, azt eredménycélnak hívjuk.
Hogyan határozz meg egy sportcélt? – SMART célok

Hogyan határozz meg egy sportcélt? – SMART célok

A SMART célállítást az élet minden területén használjuk. Sportolók esetében is nagyon fontos, hogy a mozaikszó által képviselt jelzőket figyelembe vegyék a célok tervezésekor. Specific - Konkrét, Measurable - Mérhető, Achievable - Elérhető, Relevant - Releváns, Time-based - Időhöz kötött.
Motiváció megtartása a sportban

Motiváció megtartása a sportban

A külső hatásokkal szemben a belső egyensúly megtartása mindenkinek kihívás. A hétköznapok viharaiban a győzelem és a vereség közötti válaszvonalat nem csak a tehetség, hanem a kitartás is jelenti. Kitartónak lenni valahol azt is jelenti, hogy beleadsz mindent, ami adott helyzetben – beleértve a külső és a belső állapotot – Tőled telik, ez a 100%.
A motiváció szerepe a sportban a visszajelzés, utasítás tükrében

A motiváció szerepe a sportban a visszajelzés, utasítás tükrében

Míg egy figyelmeztető, hibákat kiemelő üzenet visszatart, elkerülésre késztet, szorongást okoz, lélekromboló hatású, addig az átkeretezett változat motivál, biztat, támogat, kihívást ébreszt, lelkesít. Növeli az önbizalmat, a képes vagyok tudatot. A lehetséges jó megoldásra irányítja a figyelmet, ezáltal növeli a teljesítményt. Ez a külső motiváló hozzáállás erősen hat a belső motivációra, amit a sportoló ilyen támogató közegben hosszú távon fenn tud tartani.
A figyelem fajtái a sportban

A figyelem fajtái a sportban

Minden sportágnak megvan a jellemző figyelmi iránya. Csapatsportoknál vagy öttusázóknál szélesebb fókuszra van szükség, mert különböző típusú jelzőingerre kell odafigyelnie a sportolónak. Párbajtőrnél, tenisznél szűkebb fókuszú figyelemre van szükség. Van úgy, hogy a figyelmet befelé kell irányítani pl. érzésekre, gondolatokra.Vagy kifelé: például labdára, ellenfélre. Ezek a figyelemfajták mindenféle variációban előfordulnak.
Koncentráció gyerek sportolóknál

Koncentráció gyerek sportolóknál

Amikor a koncentráció gyakorlására kerül sor a fejben munka során, a gyerekek rendre rájönnek, hogy nem is tudják mire kell figyelni. Azt gondolják, hogy koncentrálnak, de közben nem is. A koncentráció tudatosítása ezért egy rendkívül fontos része a fejben munkának. Amikor magától rájönnek, hogy hogyan kell ezt csinálni, ugrásszerűen javul az eredményük.
Fejben dől el!

Fejben dől el!

Gondoltad volna, hogy a sportoló gyerekek többségének fogalma nincs arról, mit jelent „fejben ott lenni” edzésen, versenyen? 2020-ban megvalósult mentális […]