Te, mit látsz a tükörben?

A nyári fürdőzések élményei gyakran irányítják a figyelmünket a külsőnkre. Lányoknál, már a bikini-vásárlásnál előjönnek az aggodalmak, hogy hogy néznek ki, hogy fognak kinézni a takarótextilek biztonságos borítása nélkül.

  • Elmerjek-e menni a lángososig törölköző nélkül?
  • Túl vékony vagyok?
  • Nem vagyok elég izmos?
  • Túl sok plusz van rajtam?
  • Ducinak fognak nézni?
  • Biztos megszólnak majd és rajtam fog csámcsogni az egész strand.

Többször előfordult velem is, hogy nem mentem el egy medencés buliba vagy fürdőbe vagy épp egy közös kirándulásra alig tudtak elrángatni a barátaim a Balatonhoz. A szégyenlősséggel viszonylag egyszerűen lehet leplezni, hogy nem vagyunk jóban a testünkkel és ezért nem akarjuk közszemlére tenni. 

Mindenkinek van egy olyan sarkalatos pontja, amivel per pillanat elégedetlen. Valaki a PS teljesítményével, valaki futásban elért szintidejével, mások pedig egészen különböző dologban látnak bizonyítékot a tökéletlenségükre. Amikor sok ember előtt félig-meddig meztelenek vagyunk, akkor gyakran válik a saját külsőnk, testünk azzá a felületté, amiről azt gondoljuk, hogy nem olyan, mint amilyennek elvárnánk, hogy legyen. Az elégedetlenségünk  tevékenységre ösztönözhet minket, ami van, hogy mániássá, kényszeressé válhat vagy  ellenkezőleg tevékenység nélkül, egy belső feszültséggé alakulhat ki, ami az önbizalomhiány és a vele járó negatív spirálba kergethet minket. Mindkét verziónak a végletét írtam le elrettentésül, ugyanis ezekig a szélsőséges pontokig semmiképp sem szabad eljutnunk, még gondolatban se.

A belsőnk kilengései és a külsőnké sokszor  keresztezik egymást, de egy lényeges különbség van. A külsőnk nem reális megítéléséhez a számok is vezethetnek! A BMI/testtömeg index kalkulátor megmutatja, hogy az egészséges tartományban vagytok-e,  viszont a vélt vagy valós tükörképek és a környezetetek visszajelzésénél sokkal fontosabb, hogy egészségesek legyetek és jól érezzétek magatokat a bőrötökben.Tehát bárhogy érzitek magatokat a strandon, edzőteremben vagy épp  az évnyitón az ünneplőben az egyetlen célotok: a normális tartomány vagy ahhoz közelítő érték legyen !