Célok a sportban

Célok a sportban | Vitalitás és kihívás

A sportban legalább annyira fontos, hogy legyen a sportolónak célja, mint a munkában vagy magánéletben.

Célok a sportban vitalitás

Bagdy Emőkétől jól tudjuk, hogy azok akiknek van 5-10 évre előremutató céljuk sokkal derűsebbek, kiegyensúlyozottabbak, mert a célok vitalitást adnak.

Egy sportoló életében a vitalitás pedig rendkívül hasznos dolog. Érzelmi életének alapja. Egy sportoló akkor teljesít jól, ha jó a közérzete, ha megéli énhatékonyságát és a tevékenység örömét, ha van sikerélménye és harmonikus kapcsolatot ápol társaival, edzőjével.

Ehhez mindhez hozzá tud járulni egy jól megválasztott cél.

A „jó” cél az, amit a sportoló a saját képességeihez mérten határoz meg úgy, hogy a cél egy kicsit túlmutat rajta. Azaz van benne kihívás, de nem olyan nagy, ami csorbítaná önbizalmát, rombolná énképét, hanem éppen akkora, ami megbizsergeti ha rágondol. Amit el tud képzelni és szándékában is áll megvalósítani. Ez a cél lesz majd az, amiért örömmel harcol

Tehát egy jó cél lelkesít, motivál és tettre késztet.

A cél hiánya pedig pont a fordítottját éri el. 

Az utánpótlás korú sportolók lelki problémái nagy százalékban származnak a célkitűzés hiányából illetve a nem jól megválasztott célok negatív hatásától. 

Balogh Anna Edina írása

Sportcoaching témában ingyenes tartalmakat, szakmai cikkeket osztunk meg és online workshopokat tartunk a Kamasztér Alapítvány „Fejben dől el” Facebook csoportjában, ahova szeretettel várunk.

Ha érdekelnek az egészséges sporttolással kapcsolatos mentális témák vagy szeretnél többet tudni a sportcoaching pozitív lelki hatásairól, vedd fel velünk a kapcsolatot.