Mi a különbség a figyelem, koncentráció és összpontosítás között?

Mi a különbség a figyelem, koncentráció és összpontosítás között?

Mi a különbség a figyelem, koncentráció és összpontosítás között

Figyelem: A környezeti hatásokat dolgozza fel. Például: Rajt jel, bíró sípja, edzői utasítás, helyzetfelismerés, időjárás változás, szurkolás, stb. Amire a sportoló sporttevékenység közben reagál. Külső és belső változásokat eredményezhet. 

Koncentráció: A figyelem tartós fenntartása, azaz egy hosszabb távú dolog. Például amikor a sportoló fenntartja a figyelmét egy küzdelem, meccs, kűr, csörte, gyakorlat, stb. során. 

Összpontosítás: Az összpontosítás rövid ideig tart. Az a képesség, ami hozzásegít ahhoz, hogy teljes figyelmünket a tevékenységre összpontosítsuk. Vagyis amikor a sportoló minden mást kizár a figyelméből, csak arra figyel amit csinál. Például 11-es rúgás, torna egy-egy elemének végrehajtása, támadás stb.

Balogh Anna Edina írása

Sportcoaching témában ingyenes tartalmakat, szakmai cikkeket osztunk meg és online workshopokat tartunk a Kamasztér Alapítvány „Fejben dől el” Facebook csoportjában, ahova szeretettel várunk.

Ha érdekelnek az egészséges sporttolással kapcsolatos mentális témák vagy szeretnél többet tudni a sportcoaching pozitív lelki hatásairól, vedd fel velünk a kapcsolatot.